Mobilní platební služba Mobito získala druhé místo na Global Mobile Awards v Barceloně

Praha, 27. února 2013 – Mobito, nová služba pro placení mobilním telefonem, získala na světové soutěži Global Mobile Awards v Barceloně druhé místo a zařadila se tak po bok nejvíce inovativních služeb v mobilní technologii současnosti. Mobito soutěžilo v kategorii „Best NFC/Mobile Money Product or Service“ a porazilo téměř 50 projektů z celého světa. Soutěž je součástí světového kongresu GSMA Mobile World Congress.

„Máme všichni velkou radost, i přesto, že nám celkové vítězství těsně uniklo. Naše umístění ukázalo, že je možné uspět v celosvětovém měřítku i s lokálním, českým řešením. Je to úspěch nejen  pro Mobito a jeho partnery, ale i pro Českou republiku,“ řekl Viktor Peška, spoluzakladatel Mobita a místopředseda společnosti MOPET CZ. „V Barceloně jsme se zařadili mezi nejinovativnější země v oblasti mobilních plateb a technologií. Úspěch v Global Mobile Awards budiž povzbuzením nejen pro Mobito, ale i pro ostatní „mobilní“ podnikatele v Česku,“ dodal Viktor Peška.

Poskytovatelem Mobita je společnost MOPET CZ, český start up se 30 zaměstnanci, kteří se podílejí na vývoji a provozu služby. Akcionáři společnosti jsou tři čeští mobilní operátoři (O2, T-Mobile, Vodafone) a čtyři české banky (Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank).

18. ročník GSMA Mobile World Congress v Barceloně trvá do 28. února 2013. Jedná se o největší kongres tohoto druhu na světě, který je určený pro zástupce z řad mobilních operátorů, výrobců mobilních zařízení, ale i dalších technologických společností či prodejců. Kongres zastřešuje organizace GSMA, která sdružuje téměř 800 mobilních operátorů a více než 220 technologických společností z celého světa. Letos organizátoři očekávají až 70 000 účastníků. Více informací ke kongresu najde zájemce zde.

O Mobitu

Mobito je nová služba pro placení mobilním telefonem, kterou společnost MOPET CZ představila v září roku 2012. Mobito může používat kdokoli – není třeba si pořizovat nový mobilní telefon, novou SIM kartu a ani měnit mobilního operátora či banku. Služba funguje v 99 % mobilních telefonů, a to buď jako aplikace pro telefony s operačním systémem iOS a Android anebo jako Zpráva na displej zavoláním zdarma na *135*# pro ostatní telefony.

Mobito si mohou uživatelé připojit ke svému bankovnímu účtu (zákazníci partnerských bank) anebo k platební kartě (zákazníci nepartnerských bank). Uživatelé partnerských bank používají Mobito podle svých aktuálních preferencí – pro přímou platbu z jejich bankovního účtu, kdy není nutné si Mobito dopředu penězi nabíjet, anebo jako mobilní peněženku, kterou si nejprve penězi ze svého účtu nabijí a až poté s Mobitem platí. Zákazníci nepartnerských bank mohou Mobito užívat pouze jako mobilní peněženku. Platby Mobitem probíhají v reálném čase, 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Mobitem uživatelé zaplatí na internetu, v kamenných obchodech, ale i za různé služby – například v taxislužbě či v kadeřnictví. Mimo to lze Mobitem dobít kredit mobilu na volání a uskutečnit rychlé platby mezi lidmi. Placení Mobitem je zdarma.

O MOPET CZ

Založení společnosti MOPET CZ bylo iniciováno v roce 2010 bankéři s mnohaletými zkušenostmi Tomášem Salomonem a Viktorem Peškou. K dalším akcionářům společnosti se kromě zakladatelů řadí čtyři banky – Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank a všichni mobilní operátoři – Telefónica, T-Mobile, Vodafone. Akcionáři společně pokrývají téměř 60 % retailového bankovního trhu a 100 % trhu mobilního. V květnu 2012 společnost dostala povolení k činnosti od České národní banky a jako jediná v České republice získala status instituce elektronických peněz. MOPET CZ je transakčním centrem pro mobilní platby a jeho cílem je vytvořit z Mobita nový platební standard na trhu.

Stáhnout tiskovou zprávu v PDF